onsdag 22. september 2010

De siste ti dagene - IIMK

Det har gått ti dager siden forrige blogginnlegg og beklager ovenfor alle trofaste lesere for manglende innlegg. Forklaring finner på i bildene nedenfor.

I en drøy uke har forelesninger, presentasjoner og gruppeoppgaver stått på agenda, og det krever litt arbeid for "nye indere" (utvandret nordmann for 4 mnd) å sette seg inn i rutiner og arbeidsmetoder.
For det første, studentene ved IIMK har gruppemøter på kvelden og om natten. Man begynner altså arbeidet etter middag (kl 20-21) og det tar vanligvis noen timer å fullføre et arbeid. Men så er det også slik at avtaletidspunktene er flytende. Noen studenter kommer klokka 22, andre kl 23, så det kan ta litt tid å få samlet alle.

En annen forskjell til Norge, er timeplanen. Første forelesning kan være kl 9 om morgenen, mens siste kan være avsluttet kl 2245 om kvelden (ja, her har man forelesninger nesten hele døgnet). Men det er sjelden mer enn to ulike fag per dag, så jeg sitter ikke 12 timer i strek i forelesning.
Min tredje observasjon er arbeidsmengden. Professorene kan finne på å gi oppgaver/lekser til neste forelesning dagen etter, noe som krever arbeid om natten. Heldigvis har jeg ikke valgt mange kurs med slike professorer, men flere av de andre utvekslingstudentene sitter på biblioteket til langt på natt.



Selv om det er ulikheter mellom skolene, så finner jeg den indiske holdningen (blant noen av studentene) til skolearbeid som avslappende. Man gjør arbeid litt som det kommer og det er mye humor og latter underveis.


Håper alle kjente hjemme i Norge har det bra og jeg sender mine hilsner til alle og enhver! Kommenter gjerne her på bloggen (da må du ha en gmail-konto), Facebook eller send meg en e-post: Kjetil.Hatlehol@stud.nhh.no

Neste blogginnlegg kommer innen en ukes tid. Ha en fin uke enn så lenge!

søndag 12. september 2010

Kerala - "Gods own country"

Campus IIMK Kozhikode

Den siste uken har det vært mye å ta fatt i på skolen. Fire av fem fag er i gang og det krever en god del arbeid (jeg har innsett at studie i India ikke er noe ferie foreløpig). Selv om skolen tar mye tid, dro en gjeng av oss på dagstur til et område her i Kerala (staten jeg studerer i) som heter Wayanad. Dette området er kjent for ville elefanter, frodig natur med fosser og fjell og ikke minst de mange krydder- plantasjene. Dessverre er ikke en dagstur nok til å rekke alt av opplevelser, så elefantene får vente til en annen gang :-)



Sjåføren vår anbefalte et besøk til en grotte i fjellheimen kalt Edakkal grotta. Vi kom frem til parkeringsplassen ca 30 min før stengetid og tok beina fatt oppover en bakk retning grotta (900 meter sto det på skiltet). Etter noen minutter med stigning, kom vi til et platå, men det ble ikke mange vannrette stegene før stigningen tok fatt igjen. På  900 meter steg vi cirka 150 høydemeter før vi nådde billettluka 3 minutter før stengetid. Fornøyd over egen klatreprestasjonen entret jeg porten til grotta. Men det skulle vise seg at grotta la lenger oppe i fjellet og krevde mer klatring. I tillegg åpnet himmelen, så den siste stigningen ble en våt og glatt opplevelse i stiger :-)
Alberto, Nora og Corrado på vei nedover

Helleristningene på bildene er 8000 år gamle. Helt utrolig! Motivet til venstre er en høvding/mann med en positur jeg etterligner i bildet til høyre.

"Helleristemannen"
Sjokolade i premie til
de som ser
"helleristemannen" i bakgrunnen :-)

Kerala kalles "Gods own country" og det skjønner jeg godt. Vakker natur, sandstrender, god mat og dyreliv er noen av elementene et paradis bør ha :-) (og ikke minst en Jesus-statue)






Jeg hadde planer om å legge ut et videoklipp fra en dansekonkurranse på skolen fredag kveld, men får det ikke til. Kan være at filmen er for stor i MB. Uansett, Norsk folkedans ble ikke presentert denne kvelden (noe som kan skje i løpet av høsten), men jeg er mektig imponert over mange av de indiske studentene sine danseferdigheter. Alt fra Bollywood koregrafier til hip-hop fikk jeg oppleve denne kvelden. Skulle gjerne ha vist frem noen av mine "dancemoves" (for dere som har sett disse), men jeg var ikke tøff nok denne gangen til å danse på en scene foran 100 studenter.

mandag 6. september 2010

Skolestart

Solnedgang Calicut Beach

Skolen startet forrige onsdag med introduksjonsmøte om skolen, fag, fasiliteter og ulike studentaktiviteter. Jeg føler meg godt mottatt og alle på skolen er veldig behjelplige. Min 'buddy heter Santosh (medlem i studentrådet) og vi bor på samme internat. Hyggelig kar som stiller opp når det trengs. Selv på toalettene på skolen er det noe som minner meg om Norge :-) 

(Til alle hygienebevisste der hjemme, så har ikke magen min ennå møtt noen fiendtlige bakterier og alt står bare bra til)



Første skoledag ble vi også servert lunsj i ekte ''Kerala'' stil med pamleblad som tallerken. Maten smakte himmelsk godt og mine smaksløker ble rett og slett tilfredsstilt (Jeg har dessverre ikke bilde av maten, men bruk gjerne din egen fantasi og forestill deg disse smakfulle rettene i regnbuens farger)

Det har også blitt noen forelesninger den siste uken og i motsetning til Norge så varer én skoletime én klokketime. Forelesningene er alle dager (inkludert lørdag og søndag) og det er obligatorisk oppmøte. Alle professorene snakker engelsk, men med ulike indiske vrier, så det er litt krevende å få med seg alt som blir sagt :-) 
Den første forelesningen jeg hadde var veldig annerledes enn hva jeg har opplevd før, men dog interessant. Professoren hadde ingen form for øyekontakt med oss elever og han sto regelrett å stirret på tavla mens han underviste. Ikke en eneste gang snudde han seg mot klassen. Men selv om hans væremåte er annerledes enn andre lærere så presenterer han pensum grundig og enkelt, noe enkelte av de andre ikke klarer :-)

Nedenfor har jeg lagt ved noen bilder fra den siste uka. Fotballtrening,  feiring av Krishna sin fødsel, klestørking, marked, norske selskaper i India og Calicut (Kozhikode) Beach (Ligger rett ved sentrum, men er dessverre lite egnet for svømmeturer).

Fotballbanen
Feiring av Krishna sin fødsel
Marked (foto av Nora)
Calicut Beach
Supertørking av undertøy (foto av Nora)
Telenor finnes også på landsbygda i Kerala

Litt om skolen for de interesserte:
På IIM Kozhikode (uttales `Colikod´) er det ca 600 studenter fordelt på to årskull. Skolen er en toårig ''Business school'' som tilsvarer en mastergrad i Norge. I India finnes det ni slike skoler med ca 2000 studenter tilsammen. Søknadsprosessen til skolene er en av de mest konkurransekrevende i verden med tester (CAT) og intervjuer. Det er ca 400 000 søkere på 2000 plasser, noe som betyr at suksessraten er 1/200. På NHH til sammenligning er suksessraten ca 1/10 (450 plasser på 4500 søkere). Men selv om du er skoleflink så hjelper det lite hvis du ikke kan betale skolepengene på ca 500 000 INR i året. Til sammenligning så lever 85 % av befolkningen i India for 117 INR pr dag (15 NOK), eller ca 43000 INR (5500 NOK) i året (wikipedia.org). 
Utsikten fra skolen over vakre Kerala