onsdag 8. desember 2010

Kjetil reiser nordover (i India og sa til Norge)

Hei alle mine trofaste folgere!

Det har gatt noen uker siden sist innlegg. Jeg er ferdig pa skolen i Kerala (IIMK) og na reiser jeg nordover for a oppleve mer av India. Reisen gar fra Calicut til Goa (hvor jeg er na), Mumbai, Delhi og Amritsar. Ankomst Norge blir 22 desember. Jeg kan ikke garantere noen innlegg og bilder underveis, men lover herved a lage et innlegg nar jeg er hjemme i Norge (hvor jeg forteller om reisen)

Jeg onsker dere alle en velsignet adventstid og julehoytid!

Og tusen takk for at du leste bloggen min! (PS! Ta en siste titt for julaften, sa far du de siste historiene fra min reise)

Varme hilsner fra Goa og Kjetil

tirsdag 16. november 2010

Diwali

Diwali er en lysfest (Hinduismen) til ære for gudinnen Lakshmi. Hus og hjem gjøres rent og man pynter med lys før gudinnen kommer å velsigner hjem. Dette bringer lykke i året som kommer. Diwali er hinduistisk jul. Alle internatene ble pyntet med lys og dekorasjoner, og studentene tok på seg sarier og kurtaer. Kvelden besto av pudsja (lovprising av gudinnen), en bedre middag og befaring av de ulike internatene. I år gikk internat B av med seieren i dekorasjonskonkurransen (Internat B er et gutteinternat, men rykte sier de leide inn profesjonell hjelp). Mange flotte dekorasjoner og dette var kvelden for å smile på campus :-)









Årets vinner, Internat B

Internasjonal dag

Hei igjen alle sammen! Kjetil kaller fra sydlige trakter :-)

Lørdag 30 oktober var internasjonal dag på skolen. Vi hadde fått ansvaret for å stelle i stand et dagsopplegg hvor vi skulle vise våre hjemland for skolens studenter og ansatte. Tema var "a taste of Europe". Dagen var fylt med stands, mat og underholdning. Den norske delegasjonen (Nora og undertegnede) forberedte norsk fiskesuppe (og norsk "fiske" vegetarsuppe siden en stor minoritet ikke spiser fisk). Andre retter på menyen var italiensk pasta, fransk salat og tiramisu. Nå tenker du kanskje du: "hvordan kan Kjetil lage fiskesuppe for 500 mennesker?" Jo, det skal jeg si deg. Jeg lagde ikke suppa.... :-) dagen før lærte vi vekk fremgangsmåten til skolekokkene og smakebiter av "forsøkssuppa" ble gitt til en utvalgt gruppe (nemlig studentrådet på skolen)

Mange som viste interesse for Norge

Pasta var svært populært


Senere på kvelden hadde vi underholdning i det store auditoriet. Italiernene stilte opp med quiz, noen av jentene sammenlignet indisk og europeisk kultur, mens undertegnde var konferansier og danser. Ja, du hørte rett. Jeg danset :-) Indisk punjab og bollywood iført en mundo (manneskjørt) og kurta. Stemningen var elektrisk da vi danset (jeg, Eva og Muriel) og det er ikke så rart siden indere elsker dans og musikk. Og da mener jeg elsker med stor E.




torsdag 4. november 2010

Fort Cochin


24-26 oktober tok jeg og to andre turen til Cochin, en havneby sør for Kozhikode. 3 dager med avslapping og god mat. Turen gikk nærmere bestemt ut til Fort Cochin, som er liten "landsby" på en halvøy. Her ble Vasco da Gama gravlagt før hans legeme ble sendt til Europa eller noe sånt. Stedet bærer preg av ulike kulturinnslag i arkitektur, som portugisisk, nederlandsk, kinesiske og britisk. Alle land som har okkupert eller styrt over Cochin (og Fort Cochin). Cochin er også en stor havneby hvor mange kulturer blandes sammen. Her finner man gamle kirker fra 1500-tallet, synagoge og et eget jødisk kvarter. Dette var faktisk mitt første besøk i India til et skikkelig turist sted (dvs turister er overrepresentert på restauranter og i gataene)







 Bilde til venstre: Bilfergja til Fort Cochin - ser ikke helt trygt ut. Til høyre: Et kinesisk fiskenett- en vanlig fiskemetode. En nett senkes ned i vannet av en kran, fisken søker til mat i nettet og nettet løftes opp igjen.

Jeg vil trekke frem tre hendelser fra denne turen. Da vi entret en av kirkene fikk vi oppleve et indisk katolsk bryllup. Brylluper er en stor greie i India og vanligvis er bruden kledd opp i en "sari" (kjole) med hode pynt. Men i dette bryllupet var bruden kledd i hvitt, mens resten av kvinnene brukte sarier. I tillegg var det fem prester som utførte vielsen, mens det ble spilt salmer og lovsang på malayalam (språket i Kerala). Bilder under.



Den andre som skjedde var Eva og Muriel sin deltakelse i en filminnspilling. Det er veldig populært å ha europeere med som statister i filmer, så Muriel og Eva stilte gledelig opp til å drikke kokosmelk og smile på kamera. Det viste seg at skuespillerne som deltok i denne filmen er superstjerner i den Malayalamske filmindustrien. Så hvis noen der hjemme ser mye filmer fra Sør-India, så kan dere se etter to europeiske jenter som smiler fornøyd på kamera. (filmen kommer i januar/februar)


Den siste kvelden i Fort cochin tilbrakte vi på Cherai Beach. En vakker strand og jeg bygde den hittil ukjente Fort Cochin (det finnes faktisk ikke noe fort i Cochin selv om stedet heter Fort Cochin). Solnedgangen må være den raskeste jeg noen gang har sett (husker å ha sett). Alt var over på 15 minutter, men den brennerøde sola var uansett et vakkert skue.




"Fort Cochin" av Kjetil

onsdag 27. oktober 2010

Tour de Tamil Nadu

13-17 oktober reiste utvekslingstudentene på besøk til Indiske bedrifter i Tamil Nadu. Hensikten med turen var å få innsikt i "Indian business environment" relatert til et fag vi har tatt som heter "Business Environment in India". Reisen gikk med nattog til Chennai (øst-kysten), en behagelig opplevelse. Som "ekte" økonomer var billettene booket på 2 klasse sovevogn AC (air condition).
Chicken Briyani, hmmm....
I Chennai besøkte to organisasjoner: Tata Consultancy Service (IT-selskap) og en stiftelse for bærekraftig jordbruk i distriktet (rural areas). Stor forskjell i ressursbruken mellom disse to, der stiftelsen jobber med begrensede midler, mens Tata svømmer i penger. Vi besøkte Tata sin IT-park som var under konstruksjon og ble guidet rundt i dette enorme byggverket (kapasitet for 26 000 ansatte). Mesteparten av tiden i Chennai by brukte vi i trafikkkø og bildet illusterer godt hvorfor....

Vi fikk også en dag med sights-seeing og turen gikk sørover til Mahabalipuram, en arkeologisk med steintempler og ulike monumenter. Flotte utsmykninger i stein, men det var også alt.


Elliot Beach
Det ble også mulighet til å ta min første svømmetur i havet etter jeg kom til India. Varmt vann, deilig!! Jeg må nevne det faktum at bading på offentlige strender i badebukse ikke er et vanlig skue for indere, så noen blikk fulgte min ferd ut i bølgene.

Dag 3 fløy vi ned til Madurai, en av de eldste byene i India. Her fikk vi omvisning på Aravind øyesykehus. Aravind er et veldrevet og effektivt sykehus hvor 60 % av pasientene får gratis øyepleie (operasjoner etc), mens 40 % betaler. Nå kan du sikkert lure på hvorfor noen betaler og andre ikke. Jo, det har seg nemlig slik at sykehuset tilbyr alle pasienter gratis pleie, men tjenesten differensieres på komforten pasienten får. Aravind har en visjon om å redusere unødvendig blindhet i India, og siden majoriteten av de blinde er fattige, så tilbys operasjoner gratis. Men pasienten får ikke selv bestemme romkvalitet eller operasjonsmetoder i dette tilfelle. I tillegg er operasjonene effektivt organisert der legene har delt operasjonsoppgavene som "et rullebånd". Mindre tid brukt per operasjon gjør at flere pasienter kan behandles. For alle NHH-studenter, de følger enkle prinsipper om effektiv bruk av flaskehalser, leger i dette tilfelle (INT020) :-)

Dag 4 var sight-seeing i Madurai, en flott og rolig by. Bildene under taler for seg.



Elefanten velsigner folk for noen rupies

Jeg har akkurat få velsignelse, men kamerakvinnen var litt seint ute ....




Landskapet i Tamil Nadu

India er godt i gang med å bygge vindmølleparker